Felkészült már a webshopokat érintő változásokra?

Egyre több webshop működik a világban, a kereskedelem egy sokaknak egészen új, másoknak már tökéletesen megszokott virtuális világban, az online térben összpontosul. Júliustól azonban a webshopokat üzemeltetőknek érdemes odafigyelni az áfa-szabály változásokra.

Napjainkban az online vásárlás térnyerése és fontossága megkerülhetetlen tényező lett az értékesítésben. A világban az összes vásárlás negyede már online történik, viszont az adatok szerint a vásárlási folyamatok 63%-a online indul, tehát az emberek többsége akkor is online keres, ha majd fizikai boltokban fejezi be a vásárlást.  Ezt a folyamatot a COVID miatti lezárások is nagymértékben felgyorsították. Ennek megfelelően rengetegen indítanak webáruházat termékeik és szolgáltatásaik értékesítéséhez. Ehhez számos szolgáltató kínál bérelhető webáruház felületet, melyet csak a termékek adataival kell feltölteni, de lehet egyedileg is webáruházat fejleszteni kész template-ek alapján. Ezen felül a webáruház üzemeltetőjének egy számlázó programra is szüksége lesz. Sokféle termék vagy nagy forgalom vagy sok visszatérő vásárló esetén érdemes olyan számlázó programot választani, mely készletnyilvántartásra is alkalmas, amilyen az Origo-Software áruforgalmi rendszere.

Júliustól  webshopokat érintő áfa szabályváltozások léptek életbe. A 2021. július elsejétől érvényben levő szabályozás többek közt azokra vonatkozik, akik az EU-n kívüli, harmadik ország területéről importált termékeket értékesítenek a webshopjukban, egyes jövedékiadó- köteles termékek kivételével. Emellett azokat is érinti a módosítás, akik az EU-n  belül egyik tagállamból más tagállamokba távértékesítés (azaz nem adóalany vevő részére történő értékesítés, pl. magánszemélynek) keretében értékesítenek termékeket a webshopjukban.

A változtatás szerint július elsejétől az értékesítőnek nem tagállamonként vizsgálva, hanem az EU-n belüli összes közösségi távértékesítési összeget valamint a távolról nyújtható szolgáltatások összegét összesen figyelembe kell vennie, és amennyiben ezek egybeszámított értéke meghaladja a 10.000 eurós (2017-es árfolyamon számított értéken, a kerekítési szabályok miatt 3.100.000 forintos) éves értékhatárt a tárgyévben és az előző évben vagy az eladó ezt a típusú adózást választja, akkor a vevő országának adókulcsával kell majd az áfát számlázni és megfizetni.

Azok az értékesítők viszont, akik az értékhatárt nem lépik át és nem élnek azon jogukkal – amelyet a szabályozás biztosít -, hogy ennek ellenére is a vevő tagországa szerinti áfakulccsal adózzanak, ők a vállalkozásuk letelepedésének helye szerinti áfa-mértékkel állítják ki számláikat az EU-n belülre.

Hazánkban már az idei év április elseje óta lehetőség van webáruházak számára az úgynevezett OSS (one-stop shop, egyablakos rendszer) rendszerbe való regisztrációra. A rendszer segítséget nyújt a távértékesítést és távolról nyújtható szolgáltatást biztosító adózó számára, hogy a webáruháznak ne kelljen külön-külön áfa-regisztrációt elvégeznie az értékesítésekkel érintett tagállamokban, és az adóbevallásokat se kelljen külön-külön minden egyes tagállam adóhatóságához benyújtania. Azok a webáruházzal rendelkező vállalkozások, amelyek csatlakoznak az OSS rendszeréhez elég, ha a letelepedésük szerinti tagállamban nyújtják be az adóbevallásukat, az adóbevallásban viszont fel kell tüntetniük az egyes tagállamokban történt értékesítés mértékét.

Az egyablakos rendszerbe való regisztráció magyarországi értékesítés esetén is változást hozhat a webshop bizonylatadási kötelezettsége tekintetében. Amennyiben ugyanis az adóalany nem regisztrál az OSS rendszerbe, magyarországi értékesítés esetén akkor is számlát kell kiállítania nyugta helyett, ha a vevő az ellenértéket maradéktalanul rendezte a teljesítés időpontjáig.

Az OSS rendszerre való átállás a webáruházon belüli belső informatikai és szabályozási folyamatokra van hatással, érdemes a módosításoknak részletesen utána nézni, a belső ügymenetet ennek megfelelően átalakítani.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Origo-Software Kft.

Megosztás :

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

További cikkek